Programozás feladatok – feltételvizsgálatok alapjai

  1. Adj meg egy egész számot egy változóba, írd ki, hogy pozitív-e!
  2. Adj meg egy egész számot egy változóba, írd ki, hogy nem negatív-e!
  3. Adj meg egy egész számot egy változóba, írd ki a ’negativ’ szót, ha a szám, negatív, és a ’pozitiv’ szót, ha pozitív. Ha a szám 0, akkor ne írj ki semmit sem.
  4. Adj meg egy egész számot egy változóba, és írd ki, hogy páros vagy páratlan!
  5. Adj meg egy egész számot egy változóba, és írd ki, hogy osztható-e 3-mal vagy 5-tel!
  6. Adj meg egy egész számot egy változóba, és írd ki, hogy osztható-e 3-mal vagy 5-tel, de egyszerre csak az egyikkel!
  7. Adj meg két egész számot egy-egy változóba, és írd ki a kisebbet!
  8. Adj meg három egész számot egy-egy változóba! Vizsgáld meg, hogy lehetnek-e ezek egy derékszögű háromszög oldalai! (tesztelheted a 3,4,5 számokkal)
  9. Adj meg egy egész számot egy változóba, és írd ki, hogy osztható-e 3-mal és 8-cal!
  10. Adj meg két egész számot egy-egy változóba, és írd ki, milyen messze vannak egymástól a számegyenesen!
  11. Adj meg egy egész számot egy változóba, és írd ki, hogy benne van-e a [30;100] intervallumban!
  12. Adj meg három egész számot egy-egy változóba, írd ki a ’benne van’ szöveget, ha az első szám benne van-e a másik kettő által meghatározott zárt intervallumban!
  13. Adj meg három egész számot egy-egy változóba, írd ki, hogy a számegyenesen melyik az a kettő, amelyek között ott van a harmadik!
  14. Adj meg három egész számot egy-egy változóba, írd ki, hogy melyik kettőből szerkeszthető a legnagyobb területű téglalap!
  15. Adj meg egy számot az [1;5] intervallumból, ami egy érdemjegyet jelent. Írasd ki a programmal a jegynek megfelelő szöveget! (elégtelen, elégséges, közepes, jó, jeles). Ha rossz számjegyet adunk meg, azt az esetet is kezeld!
  16. Adj meg három egész számot egy-egy változóba, melyek egy háromszög megfelelő oldalai. Feltételezve, hogy megfelelő adatokat adsz meg (>0), írd ki, hogy a három számnak megfelelő oldalból szerkeszthető-e háromszög.
  17. Adj meg három egész számot egy-egy változóba, melyek egy sorozat első három elemét jelentik. Írd ki a ’novekvo’ szót, ha a három szám növekvő sorrendben áll, és a ’csokkeno’ szot, ha csökkenőben!
  18. Adj meg három egész számot egy-egy változóba, melyek rendre egy másodfokú egyenlet együtthatói (a,b,c). Írd ki az egyenlet megoldásait! Ügyelj a hibakezelésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .