Java programozás 1. – Bevezetés

A Java kialakulása és felépítése

A Java rendkívül elterjedt programozási nyelv, a 2000-es évek egyik domináns programozási nyelve. Rengeteg eszközön megtalálható, a mai napig kedvelik, még ha egyes nyelvek kezdik is háttérbe szorítani.

A Java programozási nyelvet a 90-es évek elejétől származtatjuk. A Sun Microsystems cég fejlesztése, mely céget 2009-ben felvásárolta az Oracle. A Java szintaxisa (nyelvi szabályai) a C és C++ nyelvekből származtatható. Alkotóinak célja az volt, hogy széleskörűen alkalmazható és hordozható programokat lehessen fejleszteni a segítségével. Ennek kulcsa a Java platform.

A programozási nyelvek egy csoportja egy úgynevezett fordítás során állítja elő azt a programot, amelyet azután a felhasználók használhatnak. A fordítás valójában a programban felsorolt utasítások gépi kódra történő átalakítását jelenti, melyet a számítógép végre tud hajtani. A legtöbb ilyen nyelv a fordítás során közvetlenül gépi kódot állít elő. A Java ezt másképp oldja meg.

A Java nemcsak mint programozási nyelvet, hanem platformot is jelent. Ez azt jelenti, hogy egy Java program futtatásához nemcsak a forráskódra és egy fordítóra van szükség. A Java platform egyik alapköve a Java Virtuális Gép (Java Virtual Machine – JVM). Mindjárt tisztább lesz a kép, hogy miért is van szükség erre a plusz elemre, miért nem egyből gépi kódot állítanak elő.

A fordítás során a Java fordító egyfajta köztes kódot, úgynevezett bájtkódot állít elő, mely a gépi kódhoz közelebb áll, de már egy ellenőrzésen átesett programkódról van szó. A Java Virtuális Gép egy olyan programcsomag, mely egy adott eszközre telepítve képes a Java fordító által előállított közteskódot, a bájtkódot futtatni. Addig nem sok értelme van az egésznek, amíg csak egyetlen eszközben gondolkodunk.

A Java rengeteg eszközben megtalálható, nyomtatókban, médialejátszókban, telefonokban, stb. Ezekre az eszközökre ugyanúgy megírták az adott hardverhez köthető JVM-et. Ez a nagy előny, mivel ugyanaz a programkód ettől kezdve különböző hardvereszközökön is futtatható, akár az eredeti kód módosítása nélkül is. A kész programok rendszerint adott hardverhez kötöttek, ez a virtuális köztesréteg a JVM viszont gépfüggetlenné teszi a megírt Java forráskódokat, sőt, még a lefordított bájtkód is hordozható. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy nem kötelező csak közteskódot fordítani, ha szükség van rá közvetlenül gépi kód is fordítható, az viszont egyértelműen kötött az adott hardverhez.

Sokan azért nem szeretik első programozási nyelvként kezdeni, vagy ajánlani, mert a szerkezete néha bonyolult. Az elején vannak olyan kötelező programrészek, melyek működését nem kell értenünk, csak el kell fogadni, hogy úgy kell használni, vagy egyszerűen csak begépelni. Később majd minden letisztul, de ehhez sokat kell gyakorolni.

Ha valaki elkezd programozást tanulni, egy dolgot jegyezzen meg. Itt nincs olyan tananyagrész, amely független a többitől. Minden mindennel összefügg, nem hagyhatunk ki semmit.

Végezetül a legfontosabb: Rengeteget kell gyakorolni!

Következő lecke: Alapok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .